MORPHOLOGICAL AND ADAPTATION FEATURES OF THE NEW VARIETY OF ONION "KOZIL SHAKHZODA"

Authors

  • Abdukarimjon Jalilov
  • Shermukhammad Aminov
  • Murodzhon Kamilov
  • Mirzaosim Mirzasoliev

DOI:

https://doi.org/10.47390/AGV2I1Y2025N02

Keywords:

onion,

Abstract

The article discusses the morphological and Breeding characteristics of the new onion variety "Kizil Shahzoda". A comprehensive analysis of the parameters of the stem, leaves and root system was carried out in order to identify the characteristics of the variety and its agronomic value. The study included measuring the length and diameter of the stem, studying the anthocyanin coloration of various parts of the plant, as well as analyzing the leaf apparatus and the structure of the root system. It was found that the "Kizil Shahzoda" variety has a vertical growth type, medium internode length and moderate anthocyanin coloration of the stem. The leaves are kidney-shaped, have a light anthocyanin coloration and a moderately green base color. The root system is characterized by an oblong shape, medium bark thickness and a white base color of the skin. The pulp of the fruit has a purple base color with a red-purple secondary hue. The results obtained can be used in further breeding work aimed at improving the quality characteristics of onions, as well as for optimizing agricultural technologies for its cultivation. The research data confirm the value of the "Kizil Shahzoda" variety as a highly productive plant with resistance to external factors and good adaptive abilities.

References

Иванов И.И. Селекция луковичных культур: достижения и перспективы. — М.: АгроНаука, 2018.

Петров П.П. Генетические механизмы антоциановой окраски у растений. — СПб.: БиоГен, 2019.

Смирнов С.С. Морфология и анатомия луковичных растений. — Казань: Университетская книга, 2020.

Кузнецов К.К. Влияние климатических условий на рост и развитие лука. — Новосибирск: СибАГРО, 2017.

Алексеев А.А. Урожайность различных сортов лука: сравнительный анализ. // Журнал агрономии. 2021. №3. С. 45-56.

Борисов Б.Б. Биохимический состав и пищевая ценность луковичных культур. — Екатеринбург: Уральский университет, 2020.

Сидоров С.С. Устойчивость лука к фитопатогенам: селекционные аспекты. // Вестник растениеводства. 2019. №2. С. 34-49.

Федоров Ф.Ф. Антоциановые пигменты в адаптации растений. — СПб.: Наука, 2016.

Зайцев З.З. Экологические факторы, влияющие на антоциановую окраску. // Биология растений. 2020. №4. С. 65-78.

Тихонов Т.Т. Методика оценки урожайности луковичных культур. — Воронеж: Аграрный центр, 2018.

Васильев В.В. Влияние состава почвы на продуктивность луковичных растений. // Земледелие. 2021. №1. С. 22-35.

Орлов О.О. Современные технологии выращивания лука. — Ростов-на-Дону: АгроПресс, 2019.

Громов Г.Г. Генетическое разнообразие сортов лука. // Вестник аграрной науки. 2020. №5. С. 78-90.

Лебедев Л.Л. Минеральное питание и его влияние на продуктивность лука. — СПб.: АгроИздат, 2017.

Чернов Ч.Ч. Современные методы селекции лука. — М.: Агрономиздат, 2021.

Емельянов Е.Е. Экономическая эффективность производства лука в России. // Агроэкономика. 2020. №6. С. 112-124.

Захаров З.З. Экологическая устойчивость новых сортов лука. — Красноярск: Сибирский издательский дом, 2018.

Дмитриев Д.Д. Поливной режим и его влияние на урожайность лука. // Журнал ирригации. 2021. №2. С. 43-57.

Ковалев К.К. Фенологические наблюдения за развитием луковичных растений. — Омск: Университетская наука, 2019.

Николаев Н.Н. Влияние температурных условий на рост лука. // Агробиология. 2020. №7. С. 29-41.

Published

2025-03-23

How to Cite

Jalilov, A., Aminov, S., Kamilov, M., & Mirzasoliev, M. (2025). MORPHOLOGICAL AND ADAPTATION FEATURES OF THE NEW VARIETY OF ONION "KOZIL SHAKHZODA". Agrovetscience.Uz – Current Issues in Agricultural and Veterinary Sciences, 2(1), 11–16. https://doi.org/10.47390/AGV2I1Y2025N02